Setiap backpacker akan rasa gembira dan puas mengakui kepada diri sendiri, "Saya seorang backpacker".

Fb Page Saya Backpacker

Jemput like Facebook Page Saya Backpacker

Like

Instagram Saya Backpacker

Jemput follow

Follow

Jalan Darat ke Koh Lipe

Kuala Lumpur -Pakbara - Ke Koh Lipe.

Baca

Kembara solo Indochina

Vietnam - Laos - Thailand

Baca

Kembara Bajet Empat Hari di Siem Riep

Kembara Bajet Empat Hari di Siem Riep

Alhamdulillah, setelah empat hari di Siem Riep, saya mengakhiri kembara saya dengan sejenis makanan tempatan Kemboja bernama Kuy Teav. Ia adalah sejenis mihun yang dihidang bersama sayur-sayuran yang tak dicelur bersama ayam panggang. Inilah sarapan saya sebelum terbang pulang ke Kuala Lumpur. Seperti yang dijanjikan, saya akan berkongsi kos kembara selama empat hari dan juga […]

10 Langkah Berhati-hati Kembara Solo

BERLINER

Antara soalan yang kerap ditanya kepada saya (selain bab kahwin), “takut tak masa mengembara seorang diri jauh-jauh ni?” Jawapan saya, “ya saya takut!” Jadi apa saya buat kalau dah begitu rasanya? Baik, saya kongsikan langkah-langkah berikut melalui pengalaman kembara-kembara sebelum ini. 1. Elakkan keluar malam. Itu sebab saya pilih ke Eropah ketika musim panas kerana […]

Kenapa Filem ‘Queen’ Patut Ditonton S...

Rani BP

Ini adalah filem Bollywood yang keluar daripada kebiasaan. Ia diarah dan ditulis oleh Vikas Bahl. Secara jujurnya saya tak pernah dengar nama ni tapi mulai hari ini saya akan ingat dan tabik. Ia mengisahkan tentang seorang wanita yang tunangnya membatalkan perkahwinan di saat-saat akhir. Rani (maksud nama ini permaisuri) sangat kecewa dan meneruskan percutian bulan […]

Buku-buku Kembara @ Buku Travelog di ...

bukutravel A3051

Salam buat backpackers semua!   Backpacker sejati tu yang banyak membaca dan mengkaji. Walaupun kita ni jenis kaki terjah, tapi terjah bukan sebarang terjah. Kitalah kaki Google, kita jugalah kaki Lonely Planet, dan kita juga si cool yang rajin membaca. Bukan apa, semua ni berguna bagi menambah ilmu di dada pengembara.   Oleh itu, Saya […]

Mencari Penginapan Bajet di Kuala Tah...

photo_2016-04-10_12-49-29

Kami bertolak dari Kajang jam 10 pagi. Ikut Waze kami akan sampai jam 2 petang. Oklah tu. Empat jam je. Kami melalui Lebuhraya Karak, kemudian LDP, keluar di Exit Chenor, melalui Felda Jengka, dan semakin mengarah ke jalan sunyi berliku-liku ke Kuala Tahan, Jerantut, Pahang.     Kuala Tahan memang sebuah perkampungan yang tenang dan aman. Tiada pembangunan […]

RM500 Boleh Bawa Kita Ke Luar Negara ...

KRABIkaver

Ada RM500? Ok, cukup tu. Yang sedang belajar, yang tak banyak duit, yang ada duit tapi nak bajet…RM500 dah cukup untuk mengembara secara bajet dan adventure! Ada yang kata, ‘buat apa susah-susah 24 jam naik baslah, baik trenlah…naik flight kan senang kalau takat nak ke KRABI, boleh bajet juga dengan beli tiket promo’. Betul, tak […]

Buku ‘KRABI Pergi Naik Bas Bali...

KRABIkaver

Buku ‘KRABI Pergi Naik Bas Balik Naik Tren’   Salam dan selamat sejahtera kepada penyandang-penyandang backpack semua…. Ha…Saya Backpacker dah terbit buku fizikal yang pertama. Ditulis oleh salah seorang admin page Saya Backpacker, buku ini mengandungi 152 mukasurat dan menggunakan kertas yang ringan, mudah nak masuk bag dan baca di mana-mana. Buku ni berkongsi cerita perjalanan […]

7 Sebab BEST Kenapa Backpacker Pilih ...

7 Sebab BEST Kenapa Backpacker Pilih Hostel

Kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia backpacker, apa kata biasa-biasakan duduk bilik hostel. Memanglah hotel atau private room lebih privasi, mudah nak solat dan tak risau barang kena kacau atau tak, TAPI cuba rasa tinggal di hostel. Kenapa? Ok, Saya Backpacker kongsikan sebab-sebabnya:-   Hostel lebih murah kerana kita bayar ikut individu, atau katil […]

Pilih Travel Buddy

Pilih Travel Buddy

Artikel ini pernah ditulis dan dikongsikan dalam Facebook Page kami, Saya Backpacker. Tapi saya copy paste di sini supaya ia lebih kekal dan boleh dibaca lebih ramai lagi. Pemilihan travel buddy. 1) pilih travel buddy yang sama tujuan  pengembaraan. Sama objektif, sama aktiviti yang mahu dilakukan. Jangan seorang nak dive, seorang nak tidur rehat sahaja, […]

7 Helah Travel ke Seoul Dengan Bajet ...

7 Helah Travel ke Seoul Dengan Bajet Bawah RM1,000 Termasuk Tiket Kapal Terbang dan Penginapan

Betul ke boleh ke Seoul, Korea Selatan bawah RM1,000? Ha…kalau betul-betul bajet, memang boleh dapat! Itu sebabnya kami di Saya Backpacker nak kongsikan beberapa helah kita boleh jejak negara K-Pop ni dengan bajet yang sangat rendah. Bajet ni sudah mengambil kira kadar matawang RM yang kini jatuh merudum. Kalau tak jatuh, lagiiiiilah murah!   Apa […]